در ادامه جلسه معاون آموزش وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: متاسفانه در تولیدات داخلی به اندازه کافی از علم و فناوری بهره نمی گیریم.
دکتر برات قبادیان در کنگره سراسری برند ملی، اقتدار ملی با بیان اینکه کشور ما از نظر منابع انسانی در رتبه سوم دنیا قرار دارد و به لحاظ تعداد دانشجو یکی از بهترین ها در دنیا هستیم گفت: اما متاسفانه دانشگاه و صنعت در کشور یکدیگر را قبول ندارند و استفاده مناسبی از ظرفیت ها و فناوری در تولید نمی شود.
وی با اشاره به اهمیت برندسازی و معرفی کالاهای ایرانی در سطح جهان گفت: ماندگاری نشانه های تجاری بستگی به تاثیرگذاری آنها در سطح بین المللی دارد.
قبادیان تاکید کرد: بیش از صد هزار بنگاه تولیدی در کشور داریم که ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه در آنها امری بسیار مهم و ضروری است .
وی افزود: کالاهای ایرانی باید دو ویژگی کیفیت و قیمت مناسب داشته باشند تا ماندگار شوند.
قبادیان همچنین با اشاره به نشانه های تجاری مطرح ایرانی در دنیا از جمله فرش ، زعفران و خاویار گفت: کشور ترکیه در سال 2018 یک میلیارد دلار بودجه برای تحقیق در زمینه فرش در نظر گرفته است که برای حفظ نشانه های تجاری خودمان نباید از موضوع تحقیق و توسعه غافل شویم.
مهندس سیدمهدی میرصالحی مدیرکل دفتر حمایت از مالکیت صنعتی وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان نماینده وزارت صمت در شورای سیاستگذاری و دبیر علمی کنگره اعلام کرد اقتصاد ایران هرچند سال یک بار دچار نوسانات شدیدی در قیمت ارز، قیمت انرژی، سطح عمومی قیمتها، سرمایهگذاری ثابت و بالاخره رشد تولید ناخالص داخلی میشود.
بخشی از این نوسانات ناشی از شوکهای خارجی نظیر تحریم اقتصادی و قیمت جهانی نفت و بعضا طلاست، لیکن ریشه بخش عمدهای از این نوسانات را میتوان در غلبه رویکرد سیاسی بر واقعیتهای اقتصادی کشور جستجو کرد.
در این ارتباط توجه به دو واقعیت ضروری است: واقعیت اول وجود تورم مستمر در اقتصاد ایران طی چند دهه اخیر و واقعیت دوم وابستگی شدید بودجه دولت به درآمدهای ارزی و ریالی حاصل از فروش نفت و فرآوردههای نفتی.
نتیجه واقعیت اول آن است که برای حفظ قدرت خرید، اعتبارات بودجه بایستی هرساله متناسب با نرخ تورم افزایش یابد که متاسفانه درآمد دولت نمیتواند پا به پای هزینهها افزایش یابد. چرا که رویکردهای سیاسی عمدتا در جهت ثابت نگه داشتن نرخ ارز، قیمت حاملهای انرژی و راضی نگه داشتن مردم است.
با توجه به لزوم افزایش هزینههای جاری که عمدتا حقوق و دستمزد است به ناچار هزینههای عمرانی کاهش مییابد. کاهش هزینههای عمرانی دولت از یک سو واقعی نبودن نرخ ارزکه منجر به تقویت واردات و تضعبف صادرات میشود از سوی دیگر، باعث کاهش سرمایهگذاری بخش خصوصی و به تبع آن لطمه وارد شدن به رشد تولید ناخالص داخلی میشود.
این رویه در بلند مدت قابل تداوم نیست و لذا فشارهای جمع شده طی این سالها، معمولا با یک تکانه خارجی به یکباره رها میشود و رشد سریع قیمت ارز، قیمت انرژی و سطح عمومی قیمتها حادث میشود. پیامد این جهش قیمت، دهکهایی را متاثر خواهد کرد که اتفاقا جامعه هدف برای تثبیت قیمتها بودهاند.
بنابر این در اقتصاد متکی به نفت، تورم باعث کاهش درآمد واقعی دولت میشود مگر آنکه قیمت نفت و یا نرخ ارز افزایش یابد و لذا ضروری است که تورم کنترل شود. کنترل تورم هم از طریق تثبیت مصنوعی قیمت ارز در بلند مدت امکانپذیر نیست و در کوتاه و میان مدت هم به کاهش نرخ رشد اقتصادی منتهی خواهد شد. لذا راهکار اصلی کنترل تورم افزایش بهرهوری، کنترل رشد نقدینگی و انضباط مالی دولت و نتیجه آن که آنچه در اقتصاد تعیین کننده است قیمتهای واقعی است نه قیمتهای اسمی.
اگر قیمت ارز و انرژی به تدریج تعدیل میشدن، رشد منفی در سرمایهگذاری دولتی و خصوصی و عدم رشد تولید ناخالص ملی و همچنین تضعیف اشتغال رخ نمیدادو مدیریت واردات و توسعه صادرات هم تسهیل میشد.
در واقع سیاست زده شدن سیاستهای اقتصادی و غفلت از هزینههای تثبیت مصنوعی قیمت ارز و انرژی در بلندمدت به زیان دولت، مردم و اقتصاد کشور انجامید.
تورج صابریوند دیزاینری که این روزها به عنوان همکار راب جانوف طراح لوگوی اپل در ایران شناخته میشود در صحبتهای خود از عصر برندینگ صحبت کرد و از تفاوت رو به رشد امروز در بین برندها سخن گفت و دلیل تمایز محصولات برندهای مختلف را دیزاین دانست.
او مثال خود را با برند اپل شروع کرد که بر روی بدنه تولیدات خود عنوان کرده که در چین محصول خود را تولید میکند ولی در ادامه عنوان میکند که در کالیفرنیا دیزاین شده است و مثال های متعددی را در سطح ایران و جهان به عنوان دیزاین خوب و بد و یا تفاوت تفکر دیزاین و دیزاین به عنوان مقدمه مطالب خود مطرح کرد.
D & D پارادایم شیفتی که بیان میکند امروز واحدهای در برندهای بزرگ دنیا اولویت بسیار بزرگی است. او عنوان کرد اگر در هاروارد بیزینس ریویو مرور کنیم بیش از پانزده هزار مقاله در رابطه با دیزاین وجود دارد.
وی گفت میزان سرمایه گذاری در شرکتهای دیزاین محور ۲۸ % بیشتر از شرکت هایی است که اولویت طراحی در آنها وجود ندارد.
تورج صابریوند اعلام کرد مبحث دیزاین برای تغییر در هویت یک برند موضوعی کلیدی است و می بایست تفکر دیزاین در مجموعه های صنعتی متحول شود تا مردم متوجه تغییر شوند.
در ادامه صابریوند اعلام کرد پاشنه آشیل اقتصاد کشور امروز موضوع طراحی است که متاسفانه نه تنها در مقیاس صنعتی به آن توجهی نمیشود بلکه در مباحث ملی همچون فرودگاه امام نیز نادیده گرفته شده است.
اگر ما امروز نگاه خود را به موضوع دیزاین به عنوان بزرگترین مزیت رقابتی متحول نکنیم قطعا کشورهایی مانند ترکیه به راحتی بازارهای ایران را فتح خواهند کرد.
در این کنگره حمیدرضا فولادگر رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: ما در این کمیسیون بیشتر گزارشات نظارتی داریم. اما اگر لزومی بر اصلاح قانون در این زمینه وجود داشته باشد اعمال میکنیم که تاکنون سه قانون در زمینه حمایت از تولید ملی اصلاح شده و یکی از این قوانین قانون رقابتپذیری و انحصار بوده است.
وی افزود: ما اگر بخواهیم نشان ملی داشته باشیم لازمه آن رقابتپذیری و رقابت سالم است و باید انحصارها بشکند.
فولادگر در زمینه واردات رسمی و تاثیر آن در تولید ملی خاطرنشان کرد: ما واردات رسمی را بررسی کردیم که با وجود حمایت از کالای داخلی این واردات چه میزان بر تولید ملی تاثیر میگذارد و تاکنون چه میزان تخلف در این زمینه رخ داده است. اصلاح قانون حداکثر و حمایت از کالای ایرانی هم به قوانین اضافه شده که در صحن مجلس به بحث گذاشته شده است.
وی افزود: ما هیات نظارتی را اعمال کردهایم که تخلفات را به قوه قضائیه گزارش میدهدو نتیجه آن همین روزها تثبیت میشود فضای کسب و کار باید مساعد باشد تا بتوانیم بهرهوری را افزایش داده و برند ملی داشته باشیم. ما قانون کسب و کار را مرحله به مرحله رصد میکنیم.
فولادگر با اشاره به چهارمین محور کاری کمیسیون حمایت از تولید ملی تشریح کرد: چهارمین محور کاری ما اقتصاد مقاومتی از باب فضای کسب و کار اصل ۴۴ و توانمندسازی بخش داخلی و خصوصی است. که در حال حاضر در حال اصلاح قانون مربوطه هستیم و پنجمین محور هم اشتغال است.
وی افزود: ما در یک سال و نیم گذشته واردات خودرو و تخلفات آن را بررسی کردیم و به قوه قضائیه ارجاع دادهایم. مدیریت کیفیت باید نهادینه شود تا بتوانیم افزایش بهرهوری و استانداردسازی داشته باشیم. باید همه در این کشور و در همه زنجیرههای تحریم مدیریت کیفیت نهادینه شود که این موضوع در بند شش برنامه ششم توسعه قرار دارد. و لازمه آن برندسازی ملی است.
رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی تصریح کرد: ما در کشور نظام ملی استاندارد نداشتیم و سازمان استاندارد پس از ارتقاء متولی نظام استاندارد کشور شد. ماده هشت قانون رفع موانع تولید را داریم که دولت مکلف به حمایت از برندهای داخلی شده که آیین نامه دولت در این زمینه در جهت فرهنگسازی برای رفع موانع تولید است.
وی افزود: قانون حداکثر را هم پیگیری میکنیم که از تولید در داخل حمایت میکند و میتوانیم کار را توسط نیرو و برند داخلی در خارج هم انجام دهیم. ما نمیتوانیم ادعا کنیم که بسیاری از کالاهای ما صد در صد داخلی هستند به همین دلیل آییننامه عمق ساخت داخل را اجرایی کردهایم که در زمینه ارتقای کالای داخلی و برندسازی است.
فولادگر در پایان گفت: تحریمهایی که در پیش است دقیقا تولید ملی را نشانه گرفته و خودروسازی داخلی و انتقال تکنولوژی را تحت الشعاع قرار داده است کالای ما باید توان صادراتی پیدا کرده و برندسازی انجام شود.
در این کنگره علی اکبر اولیاء رئیس سازمان بهرهوری ایران اظهار کرد: چند دهه است که در دنیا بحث بهرهوری مطرح شده است و با تمرکز بر این بخش رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته کسب شده است.
وی افزود: بهرهوری یعنی استفاده از کالای ملی و نیروی انسانی ملی که ژاپن این روند را به خوبی انجام داده و حرکت رو به جلو داشته است این حرکت به نهضتی در حوزه بهرهوری تبدیل شده و به آمریکا و اروپا هم رسیده است.
اولیاء در ادامه تصریح کرد: ما هم حدود ۵۰ سال است که عضو سازمان بهرهوری شدهایم اما هنوز توفیقاتی کسب نکردهایم امسال که سال حمایت از کالای داخلی اعلام شده فرصت جدیدی برای ما ایجاد کرد تا به این بحث بیشتر ورود کنیم.
اما حمایت از کالای داخلی به معنای حمایت درونی از این کالا است و تولیدکنندگان باید ظرفیتهای درونی خود را بروز دهند و کالاهایی با کیفیت بالاتر و مصرف بهینهتر ارائه دهند.
وی در رابطه با دستگاههای فعال در این عرصه خاطرنشان کرد: ما در این زمینه با وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد، ایدرو و ایمیدرو همکاری کنیم. اتحادیههای کارگری هم باید بهرهوری نیروهای انسانی را بالاتر ببرند تا قیمت تمام شده محصول کاهش پیدا کند. ما تهدیدهای آمریکا را میتوانیم به یک فرصت تبدیل کنیم و به نفع تولید و برند بنزین قدم برداریم.
وی عنوان کرد: بسیاری از کالاهای ژاپن، آلمان، آمریکا و چین برند محسوب میشوند که تنها با افزایش بهرهوری و بالا رفتن کیفیت به این درجه رسیدند ما هم امیدواریم جزو کشورهایی باشیم که با یک نهضت بهرهوری به جمع تولیدکنندگان برند بپیوندیم.
اولیاءدر پایان گفت: ما با افزایش بهرهوری میتوانیم به یک برند ملی در بحث صنایع غذایی برسیم و پیشرفتهای خوبی در این زمینه داشتهایم.
در ادامه گردهمایی رئیس شورای رقابت گفت: تولید، اقتدار ملی آورده و باعث قوی شدن اقتصادی می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ، قباد شیوا رئیس شورای رقابت که در همایش برند ملی اقتدار ملی سخن می گفت افزود: مشکلات فضای کسب و کار از سال 68 همچنان پابرجا است و ما فقط در مورد حل این مشکلات صحبت می کنیم.
وی اظهار داشت: کشورهایی که نفت و گاز ندارند بسیار پیشرفته اند زیرا به تولید متکی هستند.
رئیس شورای رقابت با تاکید بر ضرورت حمایت از اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی تصریح کرد: در گذشته دولت ها حکمران بودند اما اکنون در حال گذر از این دوره هستم و با اصل 44 قرار شده تا دولت از عرصه اقتصاد کنار برود.
شیوا گفت: هرچند برای خصوصی سازی اقداماتی انجام شده اما هیچکدام از مقامات از روند خصوصی سازی رضایت ندارد. درسالهای اخیر بخشی از بنگاهها به بخش خصوصی واگذار شد اما بخش خصوصی نیازمند حمایت است ولی دولت حمایت کننده خوبی نیست.
وی ادامه داد: دولتها چون می خواهند وجهه خوبی داشته باشند هیچ گاه تصمیم اقتصادی صحیحی اتخاذ نمی کنند.
مصطفی کواکبیان نماینده مجلس شورای اسلامی در مراسم، با اشاره به وضعیت رو به رشد واردات در دولتهای گذشته اظهار کرد: با واردات سالانه ۸۰ میلیارد دلاری در دولت فعلی مقوله برندینگ عملی نخواهد شد و لذا باید واردات کنترل شود. کواکبیان با بیان اینکه برای پیشرفت اقتصاد کشور باید از فساد جلوگیری شود، افزود: اگر فساد متوقف شود، قطعا پیشرفت اقتصادی در زمینههای مختلف را شاهد خواهیم بود. وی تصریح کرد: تولید، برند و اشتغال کاملا با یکدیگر مرتبط هستند و برند ملی با تولید ملی ارتباط دارد وی بر ضرورت کار جدی در زمان جنگ اقتصادی با قدرتهای خارجی تاکید کرد.
نماینده مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اعضای دولت باید با یکدیگر هماهنگی و انسجام داشته باشند، اضافه کرد: مهمترین بحث در حال حاضر انسجام اعضای دولت است که اکنون این انسجام دیده نمیشود.
نباید معاون اول بگوید سه دهک را از یارانه بگیران حذف میکنیم اما سخنگوی دولت آن را تکذیب کند و یا نباید وزیر صنعت ما در بحث انتشار اسامی لیست ثبت و سفارش نظر متفاوت از بانک مرکزی و یا وزارتخانه دیگری داشته باشد.
کواکبیان در پایان گفت: بالا بردن کیفیت اجناس داخلی از جمله عوامل کمک به تحقق شعار حمایت از کالای ایرانی است.
در این کنگره علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: امروز ما تحولات عمیقی را تجربه میکنیم، شرکای اجتماعی جامعه در اینجا حضور دارند اعم از نمایندگان مجلس تا مسئولان اقتصادی، ما به ندرت درباره عمق اقتصاد حرف میزنیم اما ما اقتصاد بیماری داریم و دچار رکود شدید بودیم که از سال ۹۴ سعی در بازگشت آن داشتیم و داریم.
وی افزود: در امریکا دیدگاهی که رییسجمهور آن درباره جهان پیش گرفته قبول ندارند. در ملاقات با مسئولان بینالمللی از ما میپرسیدند چرا با آنها مراوده نداریم اما حالا به این نتیجه رسیدهاند که امریکا قصد دارد ارتباط خود را با جهان خصمانه کند.
ربیعی اذعان داشت: تحریمها امروز هدف داراست و تاثیر کلان و عمیق بر حوزه اقتصاد و جامعه دارد و هدف آن برهم ریختن گروههای مختلف اجتماعی است.
ربیعی در ادامه تصریح کرد: هدف تحریم های امریکایی ایجاد ترس و آینده مبهم و بروز رفتارهای غیر قابل کنترل از بخشهای مختلف جامعه است، کلیپی ساخته شده که یک عرب زبان از ایران بابت آبرسانی به کشورهای عربی از طریق خرمشهر تشکر میکند که من قویا این موضوع را تکذیب میکنم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به جنگ روانی ایجاد شده توسط تحریم تاکید کرد: دستگاه عملیات روانی در پشت این تحریم ها پنهان شده که با ناامن کردن روان جامعه قصد ضربه زدن به کشور را دارد.
وی افزود: ما قطعا نیازمند یک برنامهریزی دقیق هستیم، ما سرمایه اجتماعی را باید تقویت کنیم ما باید فرآیند یک اعتماد بزرگ را در زمینه برندسازی و استفاده از کالای ملی را ایجاد کنیم خزانهداری امریکا برای هر تصمیم خود یک تیم فکری بزرگ دارد. شرایط گذار ما از این اتفاقات را پیچیدهتر میکند اما ما موفق خواهیم شد.برنامه ما استوار کردن آرامش در فضای اقتصادی کشور و تضمین معیشت و روزمره مردم است.
ربیعی عنوان کرد: امروز در جلسه اقتصاد مقاومتی بحث ما چگونگی ایجاد آرامش و تضمین معیشت مردم بود، مردم زندگی روزمره روان و راحتی را باید تجربه کنند.
وی افزود: ما به سخت کوشی، عقلانیت، اجماع و مدارا نیاز داریم؛ مدارهای جامعه با جامعه، بنگاه با بنگاه و بنگاه با دولت ما باید گونه های مختلف مدارا را در جامعه انجام دهیم.
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: ما قطعا امروز نیارمند سختکوشی هستیم با کوشش و عقلانیت باید خود را آماده کنیم و شرایط را پشت سر بگذاریم حمایت از کالای ایرانی یک فرصت است و باید از آن استفاده کرد به اعتقاد من امروز زمینه ایجاد برند در کشور وجود دارد و ما باید برای آن برنامهریزی کنیم. کیفیت کالای ایرانی را باید بالا ببریم.
وی تشریح کرد: اگر بتوانیم ایرانیان را برای مصرف کالاها ترغیب کنیم و کالاهای خوب ایرانی تولید کنیم یک رابطه دو سویه ایجاد میشود، من در جایگاهی هستم که نگران بیکاری بوده و خود را وزیر بیکاران میدانم و از جایگاه میگویم که اشتغال با بهبود کیفیت و اعتمادسازی بالا خواهد رفت برندسازی میتواند ایجاد اشتغال کند و باید به آن پرداخته شود.
وی افزود: اگر بتوانیم در دو سال زمینه مصرف کالاهای تولید ایرانی را در داخل ایجاد کنیم قطعا هم کیفیت افزایش مییابد و هم صاحب نام و نشان تجاری خواهیم شد. در این صورت است که هم سطح اشتغال بالا رفته و هم بازارهای هدف صادراتی به سوی ما خواهند آمد، ما باید بتوانیم کالاهای قابل رقابت با بازارهای خارجی تولید کنیم تا اقتدار ملی را گسترش دهیم.
ربیعی با اشاره به زمانبر بودن ایجاد نام و نشان تجاری خاطرنشان کرد: نام و نشان تجاری یک فرآیند زمانبر، پیچیده و اجتماعی است محصول در کارخانه ساخته میشود اما برند به دست مشتری میرسد ما در این زمینه مشکل داریم. وزارت کار میتواند در کنار تولیدکنندگان قرار بگیرد تا بتوانیم اوضاع اقتصادی را سر و سامان دهیم.
وی افزود: با فروپاشی شوروی بازارهای جهانی به روی ایران باز شد اما به خاطر عدم کیفیت بازارها را از دست دادیم، اولین شرط برندسازی جلب اعتماد عمومی است. رابطه برند با اقتدار ملی یک رابطه معنادار است ما باید با بهبود کیفیت سکویی برای رسیدن به بازارهای جهانی بسازیم.
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در ادامه تصریح کرد: ما به برنامهریزی، تعهد و اجماع نیاز داریم تا بتوانیم از فرصت تحریم استفاده کرده و اشتغال را گسترش دهیم و هدفگیری بر روی ایجاد تنش در روان جامعه را کاهش دهیم، قطعا اقتدار ملی ما با افزایش اقتدار و سرمایه ملی اتفاق خواهد افتاد.
وی افزود: ما باید خلاقیت ملی را در تولید کالاها بالا ببریم و برنامههای ایالات متحده را برهم بزنیم. ما به اقتدار میرسیم و کالاهای ایرانی را تولید کرده و از این مسیر سخت عبور میکنیم.
ربیعی تاکید کرد: ما روزهای بسیار دشواری را گذراندهایم و جامعه بینالملل ناچار به بازگرداندن ما به سطح جهانی است و آن روز ما باید قویتر و مقتدرتر با برندهای باکیفیت به عرصه بیاییم تا بتوانیم رقابت کنیم، ما این توانایی را داریم تا در سایه عقلانیت، سختکوشی ملی، مدارا و اجماع عمومی خود را از این مرحله برهانیم.
گفتنی است؛ در پایان این مراسم به ۱۱۰ واحد برکزیده صنعتی و اقتصادی کشور توسط وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس خانه کارگر، مدیرکل دفتر حمایت از مالکیت صنعتی، رییس سازمان ملی بهره وری و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تقدیر شدند.
برگزیدگان که از ۳۱ استان کشور معرفی شده بودند براساس 15 شاخص مصوب کمیته علمی مورد ارزیابی قرار گرفته و صلاحیت ایشان بر مبنای مدل کنگره مورد تایید قرار گرفت.
گروههای صنعتی و اقتصادی که در این رویداد مشارکت نمودند حوزههای متفاوتی شامل گروه بانکها و موسسات مالی، واسپاریها، شرکتهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، حمل و نقل و صنایع وابسته، گروه مسافرتی و گردشگری، فولاد و فلزات، معادن وصنایع معدنی، پزشکی و سلامت، صنایع غذایی و دارویی، برق، الکترونیک و مخابرات، صنایع بهداشتی و شوینده، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مبلمان و دکوراسیون داخلی، محصولات، مصالح و صنایع ساختمانی، صنایع لوازم خانگی، محصولات هایتک و فنآوریهای نوین، شرکتهای سرمایهگذاری و چند رشتهای، سازمانها و نهادهای ملی و حاکمیتی، گروه برق، آب و فاضلاب، خودروسازان و قطعه سازان، سازان داخلی، شرکتهای خدمات پس از فروش و طیف وسیعی از تولیدکنندگان را شامل میشدند.