صالحی امیری ادامه داد: در تفکر پوچ گرایی، سعی میشود یک نوع رویکرد پوچگرایی و هرزگرایی دنبال شود که سیاست برخی حاکمیتهای منطقه به این سمت است که میخواهند نسل جدید را کمتر وارد تحولات سیاسی منطقه شوند که برهمین اساس بذر پوچ گرایی را گسترش میدهند.
وی ادامه داد: یک روز طالبان و چند مدرسه علمیه در پاکستان زایشگاه تفکر رادیکالیسم بودند اما امروز این تفکر به تهدیدی در کره خاکی تبدیل شده است ولی کسی فکر نمیکرد از دل طالبان داعش زاییده شود. اگرچه زایشگاه این تشکلها ثابت است و عناوین آنها تنها تغییر میکند.
رئیس سازمان اسناد تصریح کرد: امروز از پاکستان و در حوزههای علمیه سلفیگری در عربستان این تفکرات بیرون میآید که مهمترین دغدغه ما در ایران اسلامی است که رادیکالیسم بزرگترین ضربه را به اسلام وارد کرده است.
وی با بیان اینکه برای آینده پژوهی خلیج فارس سه سناریو را میتوان تصور کرد، افزود: اولین سناریو گسترش منازعات است، تحولات قومی در یمن، عراق، سوریه و پاکستان و مناقشات دینی در بحرین و عربستان پیام بدی از گسترش منازعات را مخابره میکند.
رئیس کتابخانه ملی افزود: سناریو دوم شکل گیری دوقطبی ایران – عربستان است که محصول تحریکات خارج از منطقه است که به شدت نگران کننده نیز هست. این رویکرد در رفتار عربستان دیده میشود که باید مدیریت شود.
صالحی امیری تصریح کرد: سناریو سوم که ما به آن امیدواریم، همگرایی منطقه است که باید سرلوحه دکترین منطقهای خودمان قرار دهیم. اگر به دنبال تمدن سازی اسلامی هستیم این امر با همکاری دنیای اسلام شکل میگیرد و نگاهی بلند مدت و استراتژیک باید به منطقه داشته باشیم و از حاشیه سازیها پرهیز کرد.
وی ادامه داد: براساس این سناریوها دو نیم نگاه استراتژیک وجود دارد که تحولات منطقه و تحولات جهانی و فرآیند آنها ما را به دکترین خود میرساند.
رئیس سازمان اسناد افزود: اگر میخواهیم تمدن اسلامی در منطقه ایجاد شود باید خنثی سازی ایران هراسی را در دستور کار قرار دهیم و استراتژی اصلی در داخل کشور دیپلماسی فرهنگی باشد.
در ادامه دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی ریاست شورای سیاست گذاری مراسم و معاونت سیاسی و حقوقی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت: این همایش یکی از دستاوردها و برآیند همدلی و همزبانی دولت و ملت بود و امیدواریم که به دستاوردهایی منتهی شود که متناسب با سال جاری و شعار آن باشد.
دهقانی فیروزآبادی اظهار داشت: توسعه ملی جمهوری اسلامی ایران بدون همدلی و همزبانی ملت و دولت امکانپذیر نیست افتخار ما است که طی سال گذشته از دو حوزه ملت و دولت حمایت و تشویق داشتیم.
فیروزآبادی افزود: پاسداشت خلیجفارس پاسداشت یک روز یا پهنه آبی نیست بلکه پاسداشت ملتی است که افتخارات فراوانی دارند، کلمه خلیجفارس صرفاً مربوط به قومیت فارس نیست بلکه به همه ملت ایران از همه نژادها تعلق دارد به همین دلیل این پاسداشت اهمیت دارد.
وی با اشاره به اهداف این همایش گفت: تشویق و ترغیب همه اقشار ملت در کمک به توسعه پایدار منطقه و استانهای مجاور خلیجفارس از جمله اهداف این همایش است، خلیجفارس نماد صلحدوستی ملت ایران و نخستین نقطه مواجهه ایرانیان با استعمار نوین و اخراج پرتغالیها و نماد استعمارزدایی از ملت ایران است.
رییس شورای سیاستگذاری مراسم ضمن ارائه پیشنهادهای خود عنوان کرد: تصویب زنگ خلیجفارس بهعنوان یکی از زنگها در مدارس میتواند بسیار به ماندگاری نام خلیجفارس کمک کند درس خلیجفارس در کتابهای مدارس در کنار سایر دروس تا با هویت میراث کشور خود اشدا شوند.
دهقانی فیروزآبادی در پایان خاطرنشان کرد: نامگذاری برندهای ملی به نام خلیجفارس، تأسیس فروشگاههای زنجیرهای، اختصاص جایزه ملی خلیجفارس برای هنرمندان استادان، فعالان و نویسندگان که به این مسأله اهتمام دارند، بورس تحصیلی خلیجفارس بهویژه برای استانهای کنار خلیجفارس از جمله اقداماتی است که میتواند در ماندگاری نام خلیجفارس تأثیرگذار باشد.
مراسم با سخنرانی دستیار ویژه رئیس جمهوری در امور اقلیتهای دینی و مذهبی پیگیری شد.
وی گفت: خلیج فارس باید نماد وحدت ملی ایران باشد چون شناسنامه ایرانیان است و هر کسی به جز این سخنی به بیان آورد خائن به ملت، تاریخ و هویت ایران است؛ البته نباید به گونهای باشد که این را برای جنگافروزی، اختلافات میان کشورهای منطقه باشد.علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهوری امروز در آیین بزرگداشت روز خلیج فارس اظهار داشت: اقوام در ایران تهدید نیستند بلکه فرصت هستند؛ این تعبیر را مقام معظم رهبری مکررا به کار برده اند و پیش از ایشان نیز امام خمینی(ره) این را بیان فرمودند و استراتژی جمهوری اسلامی ایران همواره بر این بوده است.
اگر در منطقه در بهترین امنیت قرار داریم به خاطر این است که وحدت خود را در کسوت اقوام و مذاهب قرار دادهایم؛ امروز امنیت خود را با مشارکت همه این تنوع قومی، زبانی، لهجهای شکل دادهایم که این امر لازمه حیات بشر ی است و بشر با تنوع و تکفر معنا پیدا میکند.
یونسی خاطر نشان کرد: رسیدن به قله تمدن اسلامی ایرانی که در گذشته داشتهایم بر نبوغ ایرانیان، نگاه درست ایرانیان، و برداشت درست ایرانیان از اسلام پایهریز شد؛اگر امروز بخواهیم این هدف را محقق کنیم به جز با مشارکت همه اقوام در ایران امکانپذیر نیست.
دستیار ویژه رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی تاکید کرد: دشمنان و رقیبان منطقهای در تلاش هستند این تفاوتهای قومی و مذهبی را به خشونت تبدیل کنند و تلاش میکنند بعضی ازاقوام ایرانی یا زبان ها که در ایران وجود دارد به گونهای در مقابل دیگران قرار دهند و من ردههای آن را مشهود دیدهام.
یونسی با اشاره به اینکه نام خلیج عربی در هیچ یک از اسناد عربی وجود ندارد، گفت: همه اسناد و جغرافی دانان با نام خلیج فارس این منطقه را ثبت کردند ولی گاهی میبینیم که کودکانی در ایران تحت تاثیر آنها شعار آنها را تکرار میکنند.
وی ادامه داد: عاشقان ایران باید آنگونه که وظیفه دارند از هویت ملی و فرهنگ ملی دفاع کنند.
یونسی افزود: خلیج فارس باید نماد وحدت ملی ایران باشد چون شناسنامه ایرانیان است و هر کسی به جز این سخنی به بیان آورد خائن به ملت،تاریخ و هویت ایران است؛البته نباید به گونهای باشد که این را برای جنگافروزی، اختلافات میان کشورهای منطقه باشد.
پس از سخنرانی های افتتاحیه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد فرشی نفیس از نقشه تاریخی خلیج فارس وکتیبه ملی خلیج فارس رونمایی شدند که با اعلام مجری در محل موزه سازمان اسناد قرار خواهد گرفت.
ادامه برنامه با حضور و سخنرانی الهام امین زاده معاون حقوقی رییس جمهور پیگیری شد.
معاون حقوقی رییس جمهوری تاکید کرد: باید با تمام ظرفیت برای پاسداشت ماندگاری و استفاده از نام صحیح خلیج فارس و مقابله با اسامی مجعول برای آن، تلاش کنیم. دکتر الهام امین زاده روز پنجشنبه در مراسم بزرگداشت روز ملی خلیج فارس که در سالن همایش های مرکز اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد، تصریح کرد:اسناد بین المللی بویژه سازمان ملل متحد، کشورها را ملزم به استفاده از نام خلیج فارس می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت ، معاون حقوقی رییس جمهوری با اشاره به آلودگی های زیست محیطی در منطقه خلیج فارس از جمله وجود ریزگردها و انتقال گونه های غیربومی مهاجم و همچنین تغییرات فیزیکی و ساخت و سازها، خواستار اراده جمعی، جلوگیری از ناهماهنگی های سیاسی و مدیریت منسجم ساحلی کشورهای حاشیه خلیج فارس برای حفاظت از محیط طبیعی و زیبایی های این منطقه شد.
دکتر امینزاده همچنین از بخش غیر دولتی به عنوان شریان زنده و حامی منافع دولت و حقوق شهروندی خواست تا با انتقادات علمی، سازنده، دلسوزانه و با راه حل های مناسب، دولت را برای حفاظت و رفع مشکلات این منطقه کمک نمایند.
معاون حقوقی رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود به موقعیت استراتژیک و منابع سرشار انرژی از جمله نفت در خلیج فارس اشاره کرد و ادامه داد: تحولات این منطقه حساس می تواند بر تمام آسیا، اروپا و حتی کل جهان اثرگذار باشد تا جایی که برخی از این منطقه به «هارت لند» یاد کرده اند.
دکتر امینزاده تصریح کرد: متاسفانه برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس منافع ملی و حقوق اقتصادی دیگر کشورهای این منطقه را تحت الشعاع اعمال خود قرار داده اند و دولتی که به جنگ اقتصادی با دیگر کشورها می رود باید پاسخگو این ملت ها و حتی نسل های آینده نیز باشد.
معاون حقوقی رییس جمهوری تاکید کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران محکم و جدی در مقابل این کشورها که حقوق مالی و اقتصادی دیگران را هدف گرفته اند، ایستاده است.
دکتر امینزاده در ابتدای سخنان خود تصریح کرد که امروزه هیچ موسسه، شرکت و نهادی حق ندارد از نام مجعول برای خلیج فارس بهره گیرد.
پیام دکتر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی و معاون رییس جمهور توسط دکتر کمالوندی سخنگوی سازمان و نیز پیام دکتر رحمانی فضلی وزیر کشور خطاب به مراسم بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در ادامه قرائت شد.
در آیین اختتامیه از 50 برند شایسته ملی و خانواده شهدای خلیج فارس تجلیل شد و سفرای فرهنگی، هنری، ورزش و جوانان خلیج فارس معرفی شدند.